- Poradniki
- 0 polubień
- 5020 odwiedzin
- 0 komentarzy
Nie będzie przesadne stwierdzenie, iż obecnie coraz większą uwagę przykłada się do tego co jadamy. Czytamy etykiety produktów w poszukiwaniu szkodliwych składników i częściej sięgamy po produkty ich pozbawione. Wynika to przede wszystkim ze zwiększonej świadomości na temat żywienia i zdrowia ludzkiego.
Zdrowa żywność oznacza oczywiście produkty naturalne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł i pozbawione niepotrzebnych i szkodliwych dodatków. Ich wpływ niekiedy widoczny jest od razu, ale najczęściej dopiero po wielu latach. Przeróżne składniki mogą wywoływać różne schorzenia, których można uniknąć w łatwy sposób. Wystarczy stawiać na sprawdzone źródła, a jeszcze lepiej przyrządzać potrawy samodzielnie. O ile gotowanie codziennych obiadów wydaje się większości z nas oczywiste o tyle przyrządzanie poszczególnych składników takie nie jest. Doskonałym przykładem są własne wędliny.
Skoro wspominamy o mięsie – dlaczego mielibyśmy wspomnieć też o robieniu wędlin czy kiełbas?
Warto pamiętać, że w ten sposób zyskujemy zdrowe i pełne cennych składników produkty, gdyż sami sprawujemy pełną kontrolę nad całym procesem ich wyrobu. Zamiast kierować swoje kroki do sklepu, gdzie możemy zakupić gotowe wędliny, pasztety i kiełbasy możemy udać się do własnej kuchni. Oczywiście musimy na to poświęcić trochę więcej czasu jednak efekt będzie nieporównywalny. Po pierwsze nie musimy martwić się o to skąd pochodzi mięso i co zostało do niego dodane. Sztuczne składniki czy konserwanty są niewyczuwalne w smaku jednak mają wpływ na nasze zdrowie. Warto, więc chyba tego uniknąć?
Oto co możemy znaleźć w gotowych produktach:
- barwniki
- wzmacniacze smaku
- konserwanty
- wiele innych.
Własne wędliny na święta
Zbliżające się święta są idealną okazją do popisania się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Gotując barszcz, smażąc karpia nie zapominajmy także o wędlinach, które zawsze pojawiają się na naszych stołach. Wyrabianie szynek czy kiełbas nie jest wcale takie trudne warto, więc rozważyć ich samodzielne wykonanie co pozwoli zrezygnować z gotowych produktów. Dzięki niektórym akcesoriom wędliniarskim i różnym urządzeniom wyrabianie wędlin nie musi być wcale długie i żmudne. Smak, który uzyskamy i brak konserwantów z pewnością wynagrodzi nam poświęcony czas. Jeżeli przy świątecznym stole zasiadają także dzieci powinniśmy przywiązać do tego szczególną uwagę by wszystkie potrawy i wyroby były zdrowe i naturalne.
Wyrabiając własne wędliny możemy nie tylko uzyskać pyszny smak, ale także zapewnić zdrowie całej rodzinie, a przede wszystkim.
Do wyrobu wędlin potrzebne będą odpowiednie sprzęty, takie jak na przykład:
- maszynka do mielenia mięsa z odpowiednimi akcesoriami
- szynkowar
- nadziewarka do kiełbasy
- akcesoria wędliniarskie
Wybór odpowiedniego rodzaju mięsa należy do nas, dlatego też wiemy dokładnie co znajduje się w składzie wędliny, szynki czy kiełbasy. Jest to niezwykle istotne, gdyż wpływa nie tylko na smak, ale także naturalność wyrobów. Co ważne nie musimy być specjalistami w wyrabianiu takich produktów. Wystarczy podstawowa wiedza oraz korzystanie z różnorodnych urządzeń, które stanowią ogromną pomoc.
Pamiętajmy, że zdrowa żywność to podstawa naszego zdrowia. Wszystko co spożywamy odbija się przecież na naszym samopoczuciu i stanie zdrowotnym. Wybierajmy, więc wartościowe produkty, które mają na nas dobry wpływ i nie powodują żadnych niekorzystnych zmian w organizmie.
Pokaż rodzinie że też potrafisz zrobić własna kiełbasę oraz wędliny które nie mają konserwantów i są zdrowe. W naszym sklepie znajdziesz zestawy do produkcji różnych kiełbas oraz szynkowary do wyrobu własnych wędlin, a także wszystkie niezbędne akcesoria wędliniarskie. Smacznego!
Komentarze (0)