Drożdże gorzelniane Pocisk 48 do cukrówki. Jako jedne z niewielu kombinacji potrafią poradzić sobie z odfermentowaniem 9kg cukru i uzyskaniem 21% w zacierze. Uzyskany alkohol jest wyjątkowo łagodny oraz bez posmaku drożdżowego.
UWAGA: MEGA DŁUGA DATA WAŻNOŚCI !!
* 6kg cukru w 2 dni -> zacier 14%
* 7kg cukru w 3 dni -> zacier 17%
* 8kg cukru w 5 dni -> zacier 19%
* 9kg cukru w 7-10 dni -> zacier 21%
Drożdże typu Pure dają szczególnie czysty i łagodny w smaku alkohol.
Instrukcja:
Dodać 20 litrów ciepłej (25°C) wody do fermentatora, a nastepnie dodać cukier według tabeli i mieszać aż do całkowitego rozposzczenia. Uzupełnić chłodną wodą do 26 litrów łącznie. Dodać zawartość saszetki POCISK 48h i wymieszać. Nie stosować rurki fermentacyjnej. Czas fermentacji i moc alkoholu, patrz tabelka.
UWAGA: aby otrzymać 21% alkoholu konieczne jest chłodzenie płynu, aby utrzymywał temperaturę 18-24°C.
Składniki:
drożdże, składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy - 130g netto.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.