Drożdże gorzelnicze do szybkiej i czystej fermentacji. Mogą być używane do nastawów cukrowych a także do zacierów z jęczmienia, pszenicy, żyta, kukurydzy, ziemniaków i melasy. Umożliwiają uzyskanie nawet 19 - 20% alkoholu w ciągu 4- 7 dni.
Instrukcja na 25 litrów:
1. W naczyniu rozpuścić 6-8kg cukru w 8 litrach gorącej, przegotowanej wody, całość dokładnie wymieszać.
2. Po wystudzeniu płyn przelać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, uzupełnić wodą o temp. pokojowej do 25 litrów.
3. Dodać drożdże Turbo, dokładnie wymieszać w ciągu 1 min.
4. Zamontować rurkę fermentacyjną i pozostawić do fermentacji w temp. 20-30°C na 2-7 dni.
W temp. 30oC, przy nastawie z 6kg cukru otrzymuje się 14% alkoholu po 2 dniach; z 7kg - 16% po 2-3 dniach; z 8kg - 18% po 4-5 dniach fermentacji.
Zamiast cukru (sacharozy) polecamy użyć dekstrozę w ilości 9-9,6 kg. Fermentacja przebiegnie szybciej i będzie bardziej efektywna: nawet 19-20% alkoholu można uzyskać w ciągu 4-7 dni.
Opakowanie zawiera: aktywne drożdże, pożywkę dla drożdży (witaminy, makro- i mikroelementy). Przechowywać w suchym miejscu, w temp. pokojowej.