Wysoko alkoholizująca mieszanka drożdży winiarskich przeznaczona do fermentacji nastawów z owoców białych i czerwonych. Uwydatnia owocowy aromat.
Wydajność alkoholu do 18%.
Zestaw zawiera także pożywkę dla drożdży.
Instrukcja na 10 - 25 litrów:
1. Nastawić wino korzystając z przepisów dla wybranych owoców na wina półsłodkie (dodatek cukru 200-300g/1l).
2. Do nastawu o temperaturze nie wyższej niż 30-36oC dodać drożdże gorzelnicze i bardzo starannie wymieszać.
3. Cukier dodawać w dwóch równych porcjach: pierwszą na początku fermentacji,
drugą po 3 dniach.
4. Nastaw poddać fermentacji w temperaturze 22-29oC w ciągu 5-7 dni, aż do ustania wydzielania CO2 przez rurkę fermentacyjną.
5. Młode wino można przeznaczyć do bezpośredniej konsumpcji lub do destylacji.
Skład: drożdże winiarskie, pożywka mineralna, witamina B1.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 40g
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny min. 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.