Pożywka Kombi Vita to mieszanka wodorofosforanu (V) diamonu (DAP), witaminy B1 oraz komponentów nieaktywnych komórek drożdży.
Stanowi łatwo przyswajalne źródło azotu i fosforu dla drożdży winiarskich.
Witamina B1 aktywuje fermentację.
Ściany komórkowe drożdży przyspieszają namnożenie biomasy, są źródłem steroli, kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów – magnezu i manganu.
Adsorbują substancje hamujące fermentację.
Pożywka Kombi VITA korzystnie wpływa na strukturę i aromat wina, polecamy ją do wyrobu wszystkich rodzajów win: owocowych, gronowych, zbożowych i kwiatowych.
Sposób użycia:
Zawartość torebki wystarcza na na 15 - 25l moszczu.
Pożywkę Kombi Vita należy dodawać w trzech równych porcjach:
I - przed zaszczepieniem drożdżami,
II - po 2 - 3 dniach fermentacji,
III - w drugim tygodniu fermentacji, np. razem z cukrem.
Kolejne porcje pożywki rozpuścić w ok. 100ml moszczu, następnie dodać do nastawu wina i wymieszać.
Nie dodawać pożywki bezpośrednio do szczepionki drożdży!