Drożdże gorzelniane Coobra 48 to nowa mieszanka silnych i wyjątkowo szybkich drożdży - możliwa fermentacja do 21%:
6kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 48h – do 14%
8kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 120h – do 19%
9kg cukru w nastawie - czas fermentacji około 7-10 dni – do 21% (Uwaga - zalecana glukoza zamiast cukru)
Instrukcja:
* rozpuścić cukier w 21l ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* należy schładzać nastaw jeżeli będzie to konieczne.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy - 141 g brutto.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.
Opakowanie drożdży zawiera już wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby mieszania z nastawami żadnych innych dodatków. Zalecamy jedynie po ustaniu pracy nastawu korzystanie ze środków klarujących dostępnych na naszych aukcjach.