Drożdże na nastawy ziemniaczane gwarantują szybką i czystą fermentację od 6 do 9 dni. Charakterystyczny smak domowej, ziemniaczanej wódki, 13-15%.
Przepis na 25 litrów nastawu:
12 kg nieobranych ziemniaków i 15 litrów wody należy gotować do czasu, aż ziemniaki się rozgotują. Zblenduj i upłynnij powstałą masę przy użyciu 4 g alfa-amylazy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość należy wystudzić do temperatury 30°C, a następnie wsypać zawartość saszetki drożdży TURBO POTATO. Po 15 minutach dokładnie wymieszać, dodać ok. 3 kg cukru i fermentować w temperaturze 20-28°C. Po 3-5 dniach można dodać kolejną porcję cukru, ok. 1-1,5 kg. Fermentacja powinna być kontynuowana do czasu ustania wydzielania się CO2. Po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji płyn należy odcedzić i poddać dwukrotnej destylacji.
Składniki:
Drożdże gorzelnicze, pożywka mineralna, glukoamylaza, witamina B1.
Wyprodukowano w UE
Masa netto: 25 g