Oferujemy opakowanie 50 g wysokogatunkowego suszu jarząbu pospolitego (zwyczajnego) zwanego jarzębiną (łac. Sorbus aucuparia L.).
Jarzębina suszona jest doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do win, nalewek, wódek, likierów lub miodów pitnych. Używana jako surowiec zielarski (działa moczopędnie, korzystnie wpływa na błonę śluzową i układ pokarmowy, stosowana przy przewlekłych biegunkach, nieżytach jelit, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego). Powszechnie z jarzębu przygotowywane są marmolady, dżemy, syropy lub nadzienia.
UWAGA: Susz jest 3-5 razy bardziej ekstraktywny od jego świeżego odpowiednika, innymi słowy, 100 g suszonego odpowiada 300-500 g świeżego owocu / zioła.
Zawartość opakowania starczy na co najmniej 1 - 1,5 litra dobrej naleweczki - susz oddaje kolor, smak, zapach i aromat owoców.
PRZEPIS: owoce zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 3-6 tygodni, po tym czasie odcedź i dosłodź według uznania miodem, glukozą lub cukrem.
Idealna do naparu, herbaty w połączeniu z innymi suszami lub sam!
Suszenie następowało metodami tradycyjnymi, w miejscu suchym, cienką warstwą, przy temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza, co zawsze daje najlepsze efekty. Ziele podczas zbioru było w pełni dojrzałe.
Wszystkie susze są 100% pełnowartościowe:
- pochodzą z "zielonych płuc Polski" (otulina Puszczy Białowieskiej i bliskie okolice)
- przechowywujemy je w suchym i chłodnym miejscu
- są z najświeższych partii na rynku
- posiadają bardzo wysoką ekstraktywność
- pakujemy je w szczelne, strunowe torebki wielokrotnego otwierania