Aktywne drożdże gorzelnicze Whisky Single Strain to profesjonalne drożdże do zacierów zbożowych.
Jest to szczep drożdży stosowany przez wiele gorzelni whisky na całym świecie. Drożdże zawierają dodatek enzymów Amylazy - GA - Glukoamylazy. Są to przemysłowe enzymy, których zadaniem jest rozkład niefermentowanej skrobi do dobrze fermentującej glukozy.
Jeżeli masz zboże np.:
- jęczmień
- żyto
- pszenżyto
- kukurydza
- pszenica
- ryż
- kasze wszelkiej maści
- ziemniaki
- lub po prostu skrobię
to trafiłeś idealnie - drożdże Alcotec Whisky szybko i skutecznie przerobią je w mocny zacier nadający się do gotowania na gatunkową wódkę zbożową!
Opakowanie na 25-30L nastawu.
Instrukcja:
Instrukcja: zawartość saszetki należy rozsypać na powierzchnię zacieru w temperaturze pokojowej i odczekać 20 minut, a następnie całość dokładnie wymieszać Fermentacja trwa przez 3-6 dni (w zależności od użytego surowca i temperatury otoczenia). Warto dodać 2-3 kg cukru celem podniesienia alkoholizacji nastawu.
Najlepszy efekty uzyskujemy przy ześrutowanym zbożu, ale nie jest to niezbędne. Zboża typu jęczmien czy żyto warto zakiełkować - robimy to zalewając je płytko ciepłą wodą i odstawiając na 24h. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany syrop cukrowy, dosypujemy drożdże i zalewamy do 25 - 30 L.
Te drożdże są niezbędnym dodatkiem dla każdego, kto w domowych warunkach chciałby przygotować sobie: Bourbon, Whisky czy wódkę zbożową. Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru.