Ogólne wiadomości:
Chipsy dębowe, oferowane na tej aukcji, są sprowadzane od największego w Europie francuskiego producenta płatków dębowych. Wytwarzane są z najlepszych gatunków francuskich dębów wykorzystywanych w bednarstwie - Quercus sessiflora oraz Quercus robur - prosto z francuskich lasów.
Przed procesem produkcji drzewo jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy.
Sposób użycia:
Korzystanie z chipsów dębowych jest niezwykle proste! Dodajemy je w ilości 2 do 4g na 1 litr wina / destylatu w procesie fermentacji lub do gotowego wina w celu jego „postarzenia” (nadania charakteru) na okres 3 - 8 tygodni. Płatki dębowe można wykorzystać do win, destylatów, miodów pitnych, nalewek i wódek. Nadają one lekko złotawy kolor i znacznie zmniejszają niechciane zapachy w mocniejszych alkoholach domowej roboty.
* Chipsy dębowe lekko opiekane - light toasted (numer 3):
Płatki lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina od płatków naturalnych, natomiast mocniej podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.