Winomierz - cukromierz - 1 - Gorzelnictwo i destylacja

Winomierz - cukromierz 405556

Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

17,00 zł
Brutto

Głównymi elementami miernika są:
- pływak (wskaźnik) z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg);
- probówka;

- precyzyjna instrukcja.

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.

Zakres:
od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu))

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy;
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty;
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy

550 Przedmioty
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.