Oferujemy opakowanie 50 g wysokogatunkowego suszu czarnej porzeczki (łac. Ribes nigrum L.).
Porzeczka suszona jest doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do win, nalewek, wódek, likierów lub miodów pitnych. Używana jako surowiec zielarski - działa przeciwzapalne, moczopędne i napotnie. Leczy się nimi schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit, często z innymi ziołami. Powszechnie z porzeczki przygotowywane są marmolady, dżemy, syropy lub nadzienia.
UWAGA: Susz jest 3-5 razy bardziej ekstraktywny od jego świeżego odpowiednika, innymi słowy, 100 g suszonego odpowiada 300-500 g świeżego owocu / zioła.
Zawartość opakowania starczy na co najmniej 1 - 1,5 litra dobrej naleweczki - susz oddaje kolor, smak, zapach i aromat owoców.
PRZEPIS: owoce zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 3-6 tygodni, po tym czasie odcedź i dosłodź według uznania miodem, glukozą lub cukrem.
Idealna do naparu, herbaty w połączeniu z innymi suszami lub sam!
Waga brutto: 52 g
Suszenie następowało metodami tradycyjnymi, w miejscu suchym, cienką warstwą, przy temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza, co zawsze daje najlepsze efekty. Ziele podczas zbioru było w pełni dojrzałe.
Wszystkie susze są 100% pełnowartościowe:
- pochodzą z "zielonych płuc Polski" (otulina Puszczy Białowieskiej i bliskie okolice)
- przechowywujemy je w suchym i chłodnym miejscu
- są z najświeższych partii na rynku
- posiadają bardzo wysoką ekstraktywność
- pakujemy je w szczelne, strunowe torebki wielokrotnego otwierania