Ogólne wiadomości:
Chipsy z akacji (łac. Robinia pseudoacacia), oferowane na tej aukcji, są sprowadzane od największego w Europie francuskiego producenta płatków drzewnych (Arobois). Wytwarzane są z najlepszego gatunku drzewa akacjowego prosto z francuskich lasów.
Przed procesem produkcji drewno jest naturalnie sezonowane na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy.
Sposób użycia:
Korzystanie z chipsów jest niezwykle proste! Dodajemy je w ilości 2 do 5g na 1 litr wina w procesie fermentacji lub do gotowego wina w celu jego „postarzenia” (nadania charakteru) na okres ~~ 4 tygodni. Płatki można wykorzystać do win (szczególnie białych), destylatów, miodów pitnych, nalewek i wódek. Nadają one ciemno złotawy kolor i znacznie zmniejszają niechciane zapachy w mocniejszych alkoholach domowej roboty.
Charakterystyka:
Płatki akacjowe wzmagają świeżość i owocowość wina, w porównaniu do płatków dębowych oddają mniej tanin.
Jak chodzi o alkohole mocne doskonale nadają się do wyrobu alkoholi z charakterystycznym smakiem: koniaków, whisky, starek czy bourbonów. Ze względu na ich moc, na tych chipsach pożądany efekt uzyskiwany jest szybko.