Oferujemy opakowanie 50 g wysokogatunkowego korzenia arcydzięgla (inne nazwy: angielika, anżelika, archangelika, ziele św. Ducha, gołębia pokrzywa, lubszcza, anielskie ziele, anielski korzeń, dzięgielnica, dzięgiel wielki) (łac. Radix Archangelica).
Arcydzięgiel litwor jest doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do likierów, nalewek i wódek m.in. Benedyktynki czy Dzięgielówki. Używany jako surowiec zielarski (stosuje się przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, biegunkach, kolkach, stanach zapalnych jelit (środek wzmagający wydzielanie soku żołądkowego, wiatropędny i żółciopędny).
UWAGA: Susz jest 3-5 razy bardziej ekstraktywny od jego świeżego odpowiednika, innymi słowy, 100 g suszonego odpowiada 300-500 g świeżego owocu / zioła.
Zawartość opakowania starczy na co najmniej 1,5 litra nalewki dzięgielówki.
PRZEPIS: 50 g arcydzięgla + łyżeczkę startej skórki pomarańczowej + 5 ziarek kardamonu zalej alkoholem 45%, dopraw 100 ml esencji cytrusowej (kiwi lub ananas), odstaw w ciemne miejsce na 10 dni, po tym czasie odcedź i opcjonalnie dosłodź według uznania miodem, glukozą lub cukrem. Odstaw na 4-6 miesięcy.
Idealny do naparu leczniczego w połączeniu z innymi suszami lub sam!
Suszenie następowało metodami tradycyjnymi, w miejscu suchym, cienką warstwą, przy temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza, co zawsze daje najlepsze efekty. Ziele podczas zbioru było w pełni dojrzałe.
Wszystkie susze są 100% pełnowartościowe:
- pochodzą z "zielonych płuc Polski" (otulina Puszczy Białowieskiej i bliskie okolice)
- przechowywujemy je w suchym i chłodnym miejscu
- są z najświeższych partii na rynku
- posiadają bardzo wysoką ekstraktywność
- pakujemy je w szczelne, strunowe torebki wielokrotnego otwierania