Tatarak kłącze - 50 g - 1 - Gorzelnictwo i destylacja

Tatarak kłącze - 50 g

Kłącze tataraku jest doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do wódek żołądkowych oraz gorzkich i korzenno-ziołowych.
2,50 zł
Brutto

Oferujemy opakowanie 50 g wysokogatunkowego suszu kłącza Tataraku (łac. Calami rhizoma).

Kłącze tataraku jest doskonałym materiałem na dodatek główny lub poboczny do wódek żołądkowych oraz gorzkich i korzeno-ziołowych. Używany jako surowiec zielarski oraz lek aromatyczno-gorzki (ułatwia trawienie). Wywar z kłącza tataraku możemy również stosować do pielęgnacji włosów.

Ze względu za zawartość olejku eterycznego, zwanym olejkiem tatarakowym, susz posiada gorzkawy i palący smak, natomiast w zapachu jest przyjemny i wyraźnie korzenny. Zbierany nad brzegami stawów i jezior.

UWAGA: Susz jest 3-5 razy bardziej ekstraktywny od jego świeżego odpowiednika, innymi słowy, 100 g suszonego odpowiada 300-500 g świeżego owocu / zioła.

Obrazek

Zawartość opakowania starczy na co najmniej 1,5 litra zaprawy / wódki.
PRZEPIS: 30 g piołunu zalej alkoholem 45%, dopraw 100 ml esencji cytrusowej (kiwi lub ananas), odstaw w ciemne miejsce na 3-6 tygodni, po tym czasie odcedź i opcjonalnie dosłodź według uznania miodem, glukozą lub cukrem. Uwaga: nie wyciskaj namoczonego ziela, tylko je wyrzuć.

Idealny do naparu leczniczego w połączeniu z innymi suszami lub sam!

Suszenie następowało metodami tradycyjnymi, w miejscu suchym, cienką warstwą, przy temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza, co zawsze daje najlepsze efekty. Ziele podczas zbioru było w pełni dojrzałe.

Wszystkie susze są 100% pełnowartościowe:
- pochodzą z "zielonych płuc Polski" (otulina Puszczy Białowieskiej i bliskie okolice)
- przechowywujemy je w suchym i chłodnym miejscu
- są z najświeższych partii na rynku
- posiadają bardzo wysoką ekstraktywność
- pakujemy je w szczelne, strunowe torebki wielokrotnego otwierania

962 Przedmioty
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.