Drożdże gorzelnicze Coobra Whisky Yeast to szczepy stosowane przez szkockie gorzelnie do produkcji whisky. Drożdże te tworzą typową dla whisky czy bourbona charakterystykę smakowo-zapachową.
Są to jedne z niewielu na rynku drożdży z dodatkiem enzymu amyloglukozydazy czyli czynnika, który scukrza skrobię do cukrów prostych. Jeżeli masz zboże np.:
- jęczmień
- żyto
- pszenżyto
- kukurydza
- pszenica
- ryż
- kasze wszelkiej maści
- ziemniaki
- lub po prostu skrobię
to trafiłeś idealnie - drożdże Coobra Whisky szybko i skutecznie przerobią je w mocny zacier nadający się do gotowania na gatunkową wódkę zbożową!
Opakowanie na 25-30L nastawu.
Instrukcja:
Instrukcja: zawartość saszetki należy rozsypać na powierzchnię zacieru w temperaturze pokojowej i odczekać 20 minut, a następnie całość dokładnie wymieszać Fermentacja trwa przez 3-6 dni (w zależności od użytego surowca i temperatury otoczenia). Warto dodać 2-3 kg cukru celem podniesienia alkoholizacji nastawu.
Najlepszy efekty uzyskujemy przy ześrutowanym zbożu, ale nie jest to niezbędne. Zboża typu jęczmien czy żyto warto zakiełkować - robimy to zalewając je płytko ciepłą wodą i odstawiając na 24h. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany syrop cukrowy, dosypujemy drożdże i zalewamy do 25 - 30 L.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy, mikroelementy oraz amyloglukozydaza - 72g netto
Opakowanie drożdży zawiera wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby dodawać żadnych innych polepszaczy. Po ustaniu pracy nastawu zalecamy skorzystanie ze środków klarujących np. Turbo Klar 24h lub bentonit oraz ew. z gorzelniczego węgla aktywnego. Posiadamy w sprzedaży tuby filtracyjne do węgla.