T Vodka Star to mieszanka, w której używany jest szczególny rodzaj drożdży zmniejszający ilość niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest delikatny i łagodny w smaku oraz zapachu.
* przefermentują 6kg cukru w 5-6 dni,
* uzyskamy zacier o mocy ok. 14%.
* przefermentują 8kg cukru w ok. 10 dni,
* uzyskamy zacier o mocy ok. 18%.
Instrukcja:
* rozpuścić 6kg cukru w 21L wody (wysoka temperatura wody dla ułatwienia rozpuszczenia cukru).
* po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość saszetki drożdży i solidnie mieszamy 1 minutę.
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* mocna je łączyć w duże nastawy, 1 torebka na każde 25l nastawu.
* czas fermentacji: 3-7 dni przy zachowaniu zaleceń producenta cd. proporcji woda - cukier - drożdże.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny min. 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.