Drożdże gorzelnicze, są wysoko alkoholizującymi drożdżami o dużej tolerancji na temperaturę. Drożdże Turbo stosuje się głównie do fermentacji nastawów zbożowych (jęczmienia, żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu). Posiadają charakterystyczny smak domowej whisky.
Sposób przygotowania nastawu: Na powierzchnię zacieru wystudzonego do temp. pokojowej, wsypać zawartość drożdży. Następnie po 15 minutach, dokładnie wymieszać, dodać ok. 2kg cukru i fermentować w temp. 20-28oC. Po 3-5 dniach należy dodać kolejną porcję cukru w ilości ok. 1-1,5 kg i kontynuować fermentację do momentu ustania wydzielania dwutlenku węgla. Po zakończeniu fermentacji płyn zlać znad osadu i poddać dwukrotnej destylacji. Destylaty należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Dla wzmocnienia aromatu warto dodać chipsy dębowe.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.
Opakowanie drożdży zawiera już wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby mieszania z nastawami żadnych innych dodatków. Zalecamy jedynie po ustaniu pracy nastawu korzystanie ze środków klarujących dostępnych w naszym e-sklepie.
Sprawdź też inne drożdże turbo w naszej ofercie!
WAŻNE: wszystkie produkty posiadamy na magazynie, nie musisz czekać, zamówienia do klientów wysyłamy na bieżąco, codziennie od poniedziałku do piątku!!