Kwas chlebowy to znakomita alternatywa dla napojów procentowych, można go szybko i prosto przygotować w domowym zaciszu. Opakowanie 101g netto na 7-10L orzeźwiającego napitku. W zestawie są drożdże.
Sposób przyrządzenia:
1. Zawartość opakowania wsypujemy do 7-10 litrów wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
2. Po tym czasie przefiltrujemy przez worek filtracyjny, filtr do kawy, gazę lub płótno.
3. Dodajemy cukier: 350 g/7L- 500 g/10L i dokładnie mieszamy.
4. Napój studzimy do temperatury 25°C.
5. Dodajemy drożdże piekarskie dołączone do zestawu, a następnie pozostawiamy na 15 minut celem uwodnienia drożdży i mieszamy całość.
6. Trunek przelewamy do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą należy zgnieść w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę i zakręcamy nakrętkę. Gaz powstały podczas fermentacji doprowadzi do wypełnienia butli i przywrócenia oryginalnego kształtu butelki.
7. Proces fermentacji prowadzimy przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie butelki przenosimy w chłodniejsze miejsce. Podczas fermentacji konieczna jest obserwacja stopnia poziomu nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt mocny (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.
8. Gotowy kwas chlebowy jest zdatny do spożycia i przechowania w lodówce do tygodnia czasu.