Kwas L-askorbinowy - Witamina C, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Witaminę C przyjmujemy wyłącznie z pokarmu, ponieważ ludzki organizm nie syntetyzuje jej bezpośrednio. Większa ilość kwasu nie wykazuje właściwości toksycznych, jest więc niegroźny dla człowieka. Ewentualny nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem.
Opakowanie: 500g
Czysty Do Analizy CZDA
Data ważności - 3.2022r.
Synonimy |
witamina C, witamina C lewosktęrta, E300 |
Gatunek |
cz.d.a. |
Wzór chemiczny |
C6H8O6 |
Masa molowa |
176.13 g/mol |
Numer CAS |
50-81-7 |
Numer WE |
200-066-2 |
Zastosowanie |
w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym |
Właściowości fizyczne |
Forma: ciało stałe, krystaliczny proszek |