Grzaniec piwny. Idealny trunek na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Piwo grzane otula nas ciepłem po spożyciu, ale ma także właściwości zdrowotne.
Spożywane w rozsądnych ilościach:
- wspomaga odchudzanie
- pobudza pracę nerek
- chroni przed chorobami serca
Grzane piwo z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale relaksuje ciało, koi skołatane nerwy, ale również pomaga w profilaktyce przeziębień.
Składniki na 1 litr piwa: 1 litr piwa jasnego (najlepiej jęczmiennego), opakowania ziół do grzanego piwa, miód
Przepis: Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy zioła* powoli podgrzewamy (ok. 10 min) do momentu, aż osiągnie temperaturę 60-70 OC, nie zagotowujemy. Przed samym podaniem dolewamy miód do smaku. Grzane piwo powinno być słodkawe, lekko korzenne i rozgrzewające. Gotowe grzane piwo najlepiej podać w kuflu o grubym szkle.
*zioła można dodać bezpośrednio do piwa lub umieścić je w woreczku przystosowanym do tego celu.