Sproszkowany ekstrakt słodowy w odmianie: super-ciemny. Dodajemy go zamiast cukru lub glukozy przed pierwszą fermentacją warki piwnej. Zdecydowanie polepsza i wzbogaca smak i treść piwa. Ekstrakty z rodziny ciemnych polecamy do piw typu Porter, Stout, Dark Ale, Brown Ale itp.
Uwaga: ekstrakty sypkie są z reguły średnio 20% bardziej wydajne od ich płynnych odpowiedników, ponieważ nie zawierają wody).
EBC: 600
Sposób użycia
1. Należy wymieszać koncentrat piwa oraz 1 kg ekstraktu w 2 litrach gorącej wody, a następnie dopełnić do pojemności 23 litrów zimną wodą.
2. Nastaw dokładnie wymieszać, wsypać drożdże piwowarskie i całość pozostawić do rozpoczęcia fermentacji.
3. Po zakończonej fermentacji rozlać przefermentowaną brzeczkę do butelek, do każdej dodając na 0,5 litra ok. 4 g glukozy, polepszacza lub właśnie lub suchego ekstraktu słodowego.
Przygotowana w ten sposób warka będzie charakteryzowała się 100% pełnym słodowym smakiem i gęstą pianą!