Urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów. Solidna i funkcjonalna będzie służyć długie lata. 100% stal nierdzewna.
- idealna do wyciskania soku z kiszonej kapusty czy pomidorów,
- może służyć również do produkcji serów,
Przeznaczeniem prasy ramowej jest wyciskanie soku z uprzednio przygotowanych owoców (rozdrobnionych i macerowanych z dodatkiem Pektoenzymu lub po wstępnej fermentacji). Doskonała do różnego rodzaju owoców, np. jabłek, winogron, śliwek, wiśni, porzeczek i wielu innych dostępnych na polskim rynku (Owoce twarde wymagają solidnego rozdrobnienia i potraktowania środkiem pektolitycznym, który zmiękczy strukturę owocu).
Użytkowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, ani dużej siły - praska nadaje się od razu do użytku po zakupie. Kręcimy do oporu, urządzenie zaczyna błyskawicznie tłoczyć moszcz. Nasza rada: aby w 100% wykorzystać moc praski, czyli uzyskać maximum moszczu, owoce (zwłaszcza twarde, jak jabłka) należy rozdrobnić oraz dodać pektopol (1-5 dni, najwygodniej podczas początkowej fermentacji w miazdze) celem zmiękczenie struktury miąższu. Pektoenzym kosztuje niewiele, a zalet ma wiele - prócz większego uzysku soku pomoże lepiej wyklarować nasze wino, zakonserwować je oraz zbudować jego głębię.