Podpuszczka mikrobiologiczna w postaci płynnej do produkcji serów jest preparatem enzymatycznym, otrzymywanym w wyniku kontrolowanej fermentacji szczepów gatunku Rhizomucor miehei.
UWAGA: świeża partia, długa data ważności.
Proporcje: 5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka.
Może być ona stosowana również w diecie wegańskiej.
Sposób użycia:
1. Należy odmierzyć dawkę produktu proporcjonalną do ilości używanego mleka.
2. W zależności od gatunku sera, w odpowiednim momencie dodać podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka.
3. Wymieszać delikatnie całość roztworu, przykryć i pozostawić na około 40-60 minut, aż do utworzenia się skrzepu.
Uwagi dodatkowe:
1. Przy stosowaniu podpuszczki konieczne jest dodanie chlorku wapnia (CaCl2) w proporcjach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od gatunku sera - kupisz go na naszych aukcjach.
2. Zalecane pH mleka dla odpowiedniego działania podpuszczki mieści się w przedziale 6 - 7.
3. Aby podpuszczka w pełni zachowała swoje właściwości enzymatyczne, należy przechowywać ją w temperaturze 4-6°C.