Podpuszczka płynna do sera 50ml - 1 - Serowarstwo

Podpuszczka płynna do sera 50ml

Podpuszczka płynna na ser domowy
10,00 zł
Brutto

Podpuszczka mikrobiologiczna w postaci płynnej do produkcji serów jest preparatem enzymatycznym, otrzymywanym w wyniku kontrolowanej fermentacji szczepów gatunku Rhizomucor miehei.

UWAGA: świeża partia, długa data ważności.

 

Proporcje: 5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka.

Może być ona stosowana również w diecie wegańskiej.

Sposób użycia:

1. Należy odmierzyć dawkę produktu proporcjonalną do ilości używanego mleka.

2. W zależności od gatunku sera, w odpowiednim momencie dodać podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka.

3. Wymieszać delikatnie całość roztworu, przykryć i pozostawić na około 40-60 minut, aż do utworzenia się skrzepu.

Uwagi dodatkowe:

1. Przy stosowaniu podpuszczki konieczne jest dodanie chlorku wapnia (CaCl2) w proporcjach od 10 - 100 g/100 l  mleka, w zależności od gatunku sera - kupisz go na naszych aukcjach.

2. Zalecane pH mleka dla odpowiedniego działania podpuszczki mieści się w przedziale 6 - 7.

3. Aby podpuszczka w pełni zachowała swoje właściwości enzymatyczne, należy przechowywać ją w temperaturze 4-6°C.

881 Przedmioty
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.