Prezentowane drożdże gorzelnicze to idealna mieszanka drożdży, pożywek, witamin i pektoenzymu do szybkiej fermentacji.
Produkt polecany szczególnie do nastawów ze śliwek - pozwala uzyskać do 18% alkoholu w 10-14 dni.
Cechy produktu:
- gramatura 62 g,
- na 25L nastawu,
- na 5 kg cukru.
Sposób użycia: rozdrobnij 14 kg śliwek (najlepiej wydrylowanych). Z 9L wody oraz 5 kg cukru przygotuj syrop cukrowy i zalej nim śliwki. Po wystudzeniu do temperatury 25-30 °C wsyp zawartość saszetki i dokładnie wymieszaj. Nastaw poddaj fermentacji przez ok. 2 tygodnie, mieszając go co 2 dni. Aby uzyskać wyższy procent alkoholu, po 5 dniach dodaj 1,5 kg cukru. Następnie przefiltruj nastaw.
Składniki: drożdże, fosforan dwuamonowy, fosforan potasu, siarczan magnezu, pektoenzym suszony, witamina B1.