Enzym pektolityczny Pektolasa

Enzym pektolityczny Pektolasa

2,00 zł
Brutto

Pektolasa 5g na około 25L nastawu

Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

Pektolasę zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.

Zawartość pektyn w wybranych owocach:

- jabłko – 1 do 1,5%

- wytłoki jabłkowe – 8 d0 15%

- morele – 1%

- czereśnie – 0,4%

- skórki owoców cytrusowych – 30%

Dzięki zastosowaniu pektolasy:

  • mamy większy uzysk soku z owoców;
  • enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;
  • zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;
  • enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;
  • zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;

Dawkowanie Pektolasy:

Przyjmuje się dawkowanie enzymu na poziomie:

1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki

1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie

Pektolasę należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-500C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 250C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.

Opinie o produkcie (0)

100 Przedmioty
No reviews

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.