Klarowin - 100 g - 1 - Wino domowe

Klarowin - 100 g

Jeżeli stopień klarowności trunku jest niezadowalający, zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Najpopularniejszy jest bentonit. Klarowin to skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków.
3,90 zł
Brutto

Jeżeli stopień klarowności trunku jest niezadowalający, zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Najpopularniejszy jest bentonit.

 
Klarowin to skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże  różne substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku trunków wysoko garbnikowych należy przeprowadzić test czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 100 g Klarowinu wystarczy do sklarowania 100 l płynu.

Użytkowanie:
1. Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać do 100 ml wody i dobrze wymieszać.
2. Roztwór odstawić na dobę  mieszając od czasu do czasu.
3. Po 24h mieszaninę wlać do klarowanego płynu.
4. Efekt  powinien być widoczny po ok. tygodniu jako opadający na dno osad.
 
Zbyt duży dodatek środków klarujących powoduje tzw. przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym zaleca się wykonanie wstępnej próby na mniejszej ilości płynu.

UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, gdy ma się pewność, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek związanych przez środki klarujące.

Charakterystyka produktu:
Środki posiadają atest PZH (Państwowy Zakład Higieny)
W skład Klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem.

Waga netto: 100 g

893 Przedmioty
No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.