Jeżeli stopień klarowności trunku jest niezadowalający, zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. Najpopularniejszy jest bentonit.
Klarowin to skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże różne substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku trunków wysoko garbnikowych należy przeprowadzić test czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 100 g Klarowinu wystarczy do sklarowania 100 l płynu.
Użytkowanie:
1. Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać do 100 ml wody i dobrze wymieszać.
2. Roztwór odstawić na dobę mieszając od czasu do czasu.
3. Po 24h mieszaninę wlać do klarowanego płynu.
4. Efekt powinien być widoczny po ok. tygodniu jako opadający na dno osad.
Zbyt duży dodatek środków klarujących powoduje tzw. przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym zaleca się wykonanie wstępnej próby na mniejszej ilości płynu.
UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, gdy ma się pewność, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek związanych przez środki klarujące.
Charakterystyka produktu:
Środki posiadają atest PZH (Państwowy Zakład Higieny)
W skład Klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem.
Waga netto: 100 g