Zestaw winiarski 25L

Zestaw winiarski 25L

Zestaw winiarski zawiera wszystko, co niezbędne do zrobienia wina domowego.
76,50 zł
Brutto

Domowy wyrób win to coraz bardziej popularne hobby. W ogrodach i na działkach wyrastają mini-winnice. Podczas spotkań towarzyskich goście smakują sporządzone przez gospodarzy wina i nalewki, które zadziwiają niepowtarzalnym, wspaniałym smakiem, dorównującym jakością tym, kupowanym w sklepach. Pojawia się coraz więcej książek poświęconych winiarstwu domowemu, przybywa specjalistycznych czasopism. Miłośnicy wina zakładają własne strony internetowe, na których wymieniają się przepisami, doradzają, dyskutują…

NIEZBĘDNY SPRZĘT
W zestawie znajduje się:
- pojemnik fermentacyjny -do prowadzenia fermentacji,
- rurka fermentacyjna - nietłukąca rurka z tworzywa sztucznego,
- wężyk do zlewania wina,
- drożdże suszone do wina
- pożywka dla drożdży,
- cukromierz - służący do przygotowania moszczu oraz obliczenia zawartości alkoholu w winie,
- klarowin - do klarowania wina,
- pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i stabilizacji wina.
- obrączkę/niekapek na butelkę
- obcinacz do kapturków termokurczliwych

Zestaw można uzupełnić kupując:
- duży lejek - do nalewania moszczu do balonu,
- długą szczotkę do mycia balonów,
- butelki do wina z korkami,
- korkownicę - do korkowania butelek,
- kwasomierz - do pomiaru kwasowości soków i wina,
- pektopol - preparat enzymatyczny ułatwiający uwalnianie soku z owoców.

Zaawansowanym winiarzom polecamy:
- rozdrabniarki i prasy do wyciskania soku z owoców,
- urządzenia do filtracji wina,
- kapturki, lak i etykiety do butelek,
- stojaki na butelki,
- zioła do aromatyzacji win i wermutów.

SŁOWNICZEK
Drożdże winiarskie - specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży. Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje pozytywnie wpływające  na smak i aromat wina.

Pożywka dla drożdży - kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro-
i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji.

Miazga owocowa - umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce.

Moszcz - surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których powstanie wino.

Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.).

Syrop cukrowy - roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dolewamy syrop o temperaturze pokojowej.
 
Szczepionka drożdży - (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu. Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie.

Fermentacja - proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla.

Siarkowanie - dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu w celu jego utrwalenia (stabilizacji).

Klarowanie - poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń i zmętnień.

Zlewanie - ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina).

 

UWAGA: ZE WZGLĘDU NA GABARYT OPAKOWANIA NIE MA MOŻLIWOŚCI WYSYŁKI PACZKOMATEM.


Symbol: 400030

988 Przedmioty
No reviews

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.