Drożdże ENARTIS FERM AROMA WHITE 5g na 5 do 25 litrów wina.
Prezentowane aktywne drożdże winiarskie wykazują dużą zdolność do dominacji nad naturalną florą mikrobiologiczną, a ich maksymalna tolerancja alkoholu wynosi 15%. Optymalny przedział temperatury fermentacji waha się od 15 do 24 ° C.
Drożdże ENARTIS są szczególnie polecane do produkcji świeżych, owocowych win białych i różowych, z intensywnym owocowym charakterem.
Dodatkowo wytwarzają wysoką ilość estrów, które korzystnie wpływają na aromatyczną złożoność wina (nuty tropikalnych owoców, kwiatów), a także jego intensywność.
Sposób użycia:
od 20 do 40 g na 100L wina - przy wykorzystaniu najwyższych dawek lub w przypadku wysokiej obecności dzikich drożdży w nastawie, drożdże ENARTIS powinny być użyte przy fermentacji w miazdze.
Odpowiednią ilość drożdży (w zależności od wielkości nastawu) należy rozmieszać w niewielkiej ilości cieplej wody (ok. 30°C) i pozostawić na ok. 20 minut, a następnie dodać do całości nastawu. Ważne, aby różnica w temperaturze między drożdżami a nastawem nie przekroczyła 10°C.