Zestaw startowy do wina - Vinistart Complex, jest przeznaczony do fermentacji w miazdze.
Produkt stanowi połączanie szlachetnych drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, pożywek z solami mineralnymi, witamin i pektoenzymu.
Drożdże zapewniają szybką i bezpieczną fermentację do 17% alkoholu, sole mineralne dostarczają azot i fosfor, a pożywka aktywuje proces fermentacji, wpływając na smak i aromat wina.
Dodatkowo, obecny w składzie zestawu pektoenzym ułatwia uwalnianie soku z owoców i zmniejsza lepkość wina.
Sposób użycia: wsyp zawartość torebki do 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i odstaw na 20 minut. Rozdrobnione owoce umieść w pojemniku fermentacyjnym i zalej niewielką ilością wody. Następnie dodaj uwodniony zestaw startowy, uzupełnij wodą do pożądanej objętości, wymieszaj i pozostaw do fermentacji. Zalecany czas fermentacji w miazdze - do dwóch tygodni. Po tym czasie odciśnij wytłoki owoców, a moszcz pozostaw do dalszej fermentacji.
Składniki: drożdże winiarskie S. cerevisiae, wodorofosforan (V) diamonu, pektynaza, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), emulgator: monostearynian sorbitolu (E491).
Symbol produktu: 400401