Mieszanka drożdży winiarskich z pożywką, przeznaczona do fermentacji dużych nastawów na bazie owoców - do 100L nastawu.
Produkt zapewnia szybką fermentację - 5/7 dni, wysoki procent alkoholu i przyjemny, owocowy aromat.
Przepis na 100L nastawu: przygotuj nastaw według przepisu dla wybranych owoców na wino półsłodkie. Zawartość saszetki wsyp do ok. 1,2 L wody o temperaturze nie przekraczającej 30°C. Dokładnie wymieszaj. Po 30 min całość wlej do nastawu wina. Cukier (200-300 g/L) należy dodawać w dwóch porcjach: 1/2 na początku fermentacji, resztę po trzech dniach. Fermentuj w temperaturze 20 - 29°C w ciągu 5 - 7 dni do ustania wydzielania CO2. Wino można przeznaczyć do bezpośredniej konsumpcji, dojrzewania lub przygotowywania mocniejszych trunków. Zaleca się sklarowanie zacieru przy użyciu Klarowinu Turbo.
Składniki produktu: drożdże winiarskie, pożywka mineralna, witamina B1.
Symbol produktu: 403151