Winomierz - cukromierz 405556

13,82 zł

Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

Ilość

  Polityka bezpieczeństwa

Korzystamy tylko z sprawdzonych firm które obsługują płatności.

  Zasady dostawy

Zapewniamy szybką i bezpieczną wysyłkę swoich towarów

  Zasady zwrotu

Uczciwy proces zwrotów i reklamacji produktów

Guarantee safe & secure checkout

Głównymi elementami miernika są:
- pływak (wskaźnik) z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg);
- probówka;

- precyzyjna instrukcja.

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.

Zakres:
od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu))

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy;
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty;
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy

550 Przedmioty

Opis

waga opakowania
0.15

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Alkoholomierz z termometrem Browin

14,23 zł
Availability: 509 In Stock
Głównymi elementami miernika są: probówka , pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.

Probówka plastikowa

1,95 zł
Availability: 890 In Stock
Probówkę plastikową wykorzystuje się w winiarstwie i produkcji innych domowych alkoholi. Idealnie pasuje do powszechnie występujących na rynku krótkich alkoholomierzy i winomierzy.

Multimierz 3w1

17,07 zł
Availability: 664 In Stock
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie.

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.