Multimierz 3w1

17,07 zł
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie.
Ilość

  Polityka bezpieczeństwa

Korzystamy tylko z sprawdzonych firm które obsługują płatności.

  Zasady dostawy

Zapewniamy szybką i bezpieczną wysyłkę swoich towarów

  Zasady zwrotu

Uczciwy proces zwrotów i reklamacji produktów

Guarantee safe & secure checkout

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie.

GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA
- probówka
- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,

BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

UWAGA
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:- obszar bordowy
(22 - 25 Blg°)
- wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

Charakterystyka:
wysokość areometru - 22 cm,
wysokość probówki - 24 cm,
średnica - 2 cm,

 

ZE WZGLĘDU NA MOŻLIWOŚĆ USZKODZENIA, WYSYŁAMY WYŁĄCZNIE KURIEREM LUB PACZKĄ.

664 Przedmioty

Opis

waga opakowania
0.15

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Alkoholomierz Browin

14,63 zł
Availability: 783 In Stock

Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.

Winomierz - cukromierz 405556

13,82 zł
Availability: 550 In Stock

Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.

Sklep internetowy, z którego korzystasz używa plików cookies. Więcej informacji na polityka prywatności.