Pektoenzym jest to preparat enzymatyczny ułatwiający uzyskanie soku z owoców. Jest to środek całkowicie naturalny uzyskiwany poprzez izolację enzymów pektynolitycznych z owoców.
Pektopol jest wyjątkowo przydatny przy wyciskaniu soku z owoców z użyciem prasy, lecz nie tylko - jego dodatek do rozdrobnionych każdą metodą owoców zwiększa wydajność uwalniania soku z owoców.
Uwaga: mamy najświeższe partie na rynku. Max długa data ważności!
Obecność pektoenzymu powoduje rozluźnienie struktury owocu, a w późniejszych etapach sprzyja dobremu klarowaniu się płynu. Środek należy rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (do 40°C), następnie dodać do rozdrobnionych owoców i pozostawić na około 9-12 godz.
Uwaga: w przeciwieństwie do dużej części naszej konkurencji, zupełnie niedbającej o podstawowe zasady przechowywania enzymów, w naszej firmie, zgodnie z zaleceniami producenta, pektoenzymy trzymane są w lodówce w temperaturze 4°C, bez narażenia na kontakt z promieniami słonecznymi i innymi źródłami światła i ciepła. Pozwala to zachować je w najlepszej możliwej kondycji, aby mogli Państwo cieszyć się najwyższą jakością tego produktu.
Opakowanie jednostkowe zawiera 10 ml preparatu o płynnej konsystencji posiadający atest jakościowy oraz pozytywne orzeczenie laboratorium preparatów enzymatycznych. Zalecane dozowanie 1-2 ml na 10 kg owoców.